Inleiding Zaadfysiologie
Zaadverwerking en kwaliteitscontrole vereist kennis van de zaadfysiologie. Diverse verwerkingstechnieken hebben invloed op de kwaliteit. Deze cursus biedt achtergrondkennis bij verwerkingstechnieken en controlemogelijkheden.
Bestemd voor: Medewerkers van de afdelingen zaadproductie, zaadverwerking en kwaliteitscontrole, opkweek van zaadbedrijven en planten- of boomkwekerijen.
Doel: Cursisten weten de achtergrond van fysiologische verschijnselen die ze in hun dagelijks werk tegenkomen.
Programma: Basisbegrippen Plantenfysiologie:
- Bouw van de plant, bouw van de cel, ademhaling, fotosynthese, hormonen.
Zaadfysiologie:
- Wat is zaad? Functie, ontstaan, bouw.
- Zaadkwaliteit: Accent op fysiologische eigenschappen (kiemkracht/kiemsnelheid/gelijke kieming/vigour).
- Fysiologie van de zaadvorming + invloed van uitwendige/inwendige factoren op de zaadkwaliteit.
- Fysiologie van de het drogen en bewaren + invloed uitwendige factoren op de zaadkwaliteit.
- Fysiologie van de zaadkieming + invloed van uitwendige/inwendige factoren op de kieming.
- Verschillende soorten kiemrust en hoe ze te doorbreken. Echte kiemrust: primair (endogeen, exogeen), secundair, gedwongen kiemrust.
- Zaadbehandelingen om de zaadkwaliteit te verhogen. Accent op priming.
- Veredeling en zaadkwaliteit.
Docent: ir. Ina van Trijp, docent plantfysiologie en onderzoekers van Wageningen University & Research
Niveau: Er wordt op MBO4-niveau lesgegeven
Tijdstip en duur: 9, 16, 30 januari, 6 en 13 februari 2020, 13.00 - 19.30 uur
Plaats: Wageningen
Prijs: € 975,- inclusief lesmateriaal en maaltijden, exclusief BTW
Deelnemers: minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers
Aanmelden: via deze website voor 8 december 2019