Zaadtechnologie
De kwaliteit van zaad is een speerpunt bij elk zaadbedrijf en hangt af van veel factoren.
Deze cursus biedt de wetenschappelijke achtergrond om allerlei biologische processen in zaadproductie, zaadbehandeling, bewaring en kieming te begrijpen. Ook worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en zaadbehandeling gepresenteerd.
Bestemd voor: Middenkader van zaadbedrijven, plantenkwekerijen en aanverwante instellingen, dat werkzaam is op het gebied van zaadtechnologie, zaadonderzoek, zaadproductie en kwaliteitscontrole. Veredelaars, die te maken hebben met (moeizame) kieming van zaden.
Doel: Theoretische scholing in het vak zaadfysiologie en technologie door middel van inleidingen, demonstraties en opdrachten. Op de hoogte raken van de nieuwste resultaten van zaadtechnologisch onderzoek.
Programma:
- Zaadfysiologie;
- Practicum zaadfysiologie;
- Zaadkwaliteit, vigour;
- Relatie tussen (zaad)teelt en kwaliteit;
- Zaadtechnologisch onderzoek;
- Voorkoming van besmetting van zaden door pathogenen
- Ontsmetting van zaden
- Fytopathologisch onderzoek aan zaden;
- Keuring op kwaliteit;
- Geavanceerde sorteertechnieken;
- Droging;
- Zaadtechnologische behandelingen.
- Zaadkwaliteit en veredeling;
- DNA en Moleculaire merkers
Eigen problemen worden aan theorie getoetst;
Van de behandelde lesstof worden handouts verstrekt.
Docenten: (ex)Medewerkers van Wageningen University en Research te Wageningen, Naktuinbouw, en van bedrijven.
Niveau: Er wordt lesgegeven op HBO-plus-niveau
Tijdstip en duur: 15, 20, 29 januari 2025, 3, 12, 17 februari 2025 van 13.00 - 20.00 uur.
Plaats: Wageningen, Roelofarendsveen
Deelnemers: minimaal 12 en maximaal 20
Prijs: 2050,- euro
Aanmelden: Voor 1 december 2024
N.B. Voor medewerkers die onder een bepaalde CAO vallen is Colland-subsidie mogelijk